Lähetä ystävälle
Jätteiden kierrätys yhdistää samanhenkisiä
07.02.2019

Venäjällä toistaiseksi vain 20 % PET-pulloista päätyy kierrätykseen. Näistä 11 % käyttää Specta-yhtiö PET-muovivanteiden valmistukseen. Miten jätteiden keräys saadaan sivistyneemmälle tasolle ja ehkäistään hyödynnettävissä olevan uusioraaka-aineen hautaamista maanlaajuisesti? Siitä ja monesta muustakin asiasta keskusteltiin Moskovassa ja Pietarissa Suomen konsulinviraston järjestämässä kaksi päivää kestäneessä jätehuoltoseminaarissa.

Venäläiset ja ulkomaalaiset asiantuntijat sekä elinkeinoelämän edustajat kertoivat tilaisuudessa kokemuksistaan jätealalta. On hyvä muistaa, että jätteiden kierrätyksessä Suomi on johtavassa asemassa koko maailmassa, toimittaen jätteitä kaatopaikoille vain 1 % kolmesta miljoonasta tonnista ja käyttäen loput energiatuotantoon tai vaatteiden ja astioiden tms. valmistukseen.

Venäjä on toistaiseksi tuon kaltaisen taipaleen alkuvaiheessa, joten erityisen mielenkiintoisia olivat kierrätysraaka-aineita jo käyttävien yritysten edustajien esitykset. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että tänä päivänä alan kehityksen perusongelmana on yhtenäisen ja järjestäytyneen lajitteluverkoston puuttuminen sekä tietenkin ihmisten riittämätön tietoisuus. Toisaalta jo tämän vuoden loppuun mennessä kaikissa Venäjän kaupungeissa suunnitellaan jätelajittelun aloittamista ja tilanne mahdollisesti muuttuisi ratkaisevastikin.

SPECTA-yritysryhmän toimitusjohtaja Erik Helin kertoi, että yhtiö käsittelee puolitoista miljoonaa pulloa päivässä! Näistä valmistetaan muovisia pakkausvanteita. Kyseiset tuotteet ovat niin kysyttyjä, että SPECTA on törmännyt toisenlaiseen ongelmaan – raaka-ainepulaan.

Erik Helin, Specta-yritysryhmän toimitusjohtaja:

– Emme nykypäivänä voi laajentaa pakkausvanteiden tuotantoa, koska muovipullojen kysyntä on viime vuosina kasvanut, kun taas pullojen keruu on pysynyt ennallaan. Tämä aiheutti PET-muovipullon hintanousun lähes 50 %:lla.

Erik Helinin mukaan tilanne on kuitenkin jo muuttumassa paremmaksi tänä vuonna eli alueelliset toimijat ovat toimeliaita kaupungeissa harjoittamassaan toiminnassa ja toivoa on, että heidän keräämiensä PET-pakkausten määrä tulee kasvamaan.

SPECTAn kokemus kierrätysalalla on Venäjällä ainutlaatuinen, sillä lyhyessä ajassa yhtiö on perustanut muovin kierrätystä harjoittavan täysimittaisen tuotantokokonaisuuden: kerätyistä pulloista tehdään hiutaleita omassa jätekäsittelylaitoksessa ja saadusta raaka-aineesta valmistetaan sitten lujia pakkausvanteita, joille on kysyntää Venäjällä sekä ulkomailla. PET-muovivanteiden varsinaisina käyttäjinä ovat nykyään monet yritykset, mm. sellaiset jätit kuten NLMK, IKEA, KNAUF jne.

Kuitenkin jopa tämä suuri työ ei ole kuin pisara meressä, koska 80 % muovista päätyy Venäjällä kaatopaikkoihin ympäristöä saastuttamaan. Ja tällaisia SPECTAn kaltaisia edellekävijöitä, jotka ovat valmiit uppoutumaan uuteen ja haasteelliseen uusioraaka-aineen käyttämiseen liittyvään toimintaan, on vähän. Kaksipäiväisen seminaarin tavoitteena on ollut näyttää venäläisille kollegoille, että jätteiden lajittelussa on suurenmoisia kehitysnäkymiä elinkeinoelämälle, ei vain tarvitse pelätä aloittamista.

Erik Helin toivoo sitä, että SPECTAn menestyksekäs esimerkki Venäjällä toteutetusta jätehuollosta innostaisi muitakin yrityksiä aktiiviseen kierrätys- ja lajittelutoimintaan.

The Deputy Ministr of Natural Resources and Environment of the Russian Federation V. Loginov and
The Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Finland to the Russian Federation Mikko Hautala
at the seminar on waste recycling.

Erik Helin the President of Specta

Anne Lammila, Consul General of Finland in RF

 

Ota yhteyttä meihin

    Ota yhteyttä meihin
    Saadaksesi selville tuotteiden hinnat, toimitusajat ja tarjoukset, sekä jättääksesi palautteesi, ehdotuksesi ja kommenttisi
    Syötä kuvakoodi:
    captcha